Apostil
Bu yazı ile Apostil hakkında size bilgi vermeye çalışacağız. 5 Ekim 1961 tarihinde toplanan Lahey Uluslararası Özel Hukuk Konferansı'nda katılımcı ülkelerin bizzat imzaladığı sözleşmelerden biri de Lahey Yabancı Resmî Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi'dir. Bu sözleşme ülkemiz açısından 29 Eylül 1985 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Bu sözleşme ile taraf ülkelerden birinde geçerli kabul edilen bir belgenin sözleşmeye taraf diğer ülkelerde hangi şartlarda geçerli olacağı belirlenmiştir.
Apostil Belgesi genel olarak belgenin orjinali ve noter onaylı tercümesinin kaymakamlıkça apostil damgasının vurulmuş haline denir. Yani sizden apostil tasdikli tercüme istemişlerse önce belgenizi noter yeminli bir tercüman tarafından tercüme ettirmeli, sonra noterde onaylatmalı ve en son olarakta apostil onayını almalısınız.
Apostil işlemleri sırasında kuyrukta beklemekten başka birşey yapmanıza gerek yok. Kaymakamlık apostil için birini görevlendirir. Kaymakamlıkta apostil onayı için görevlendirilmiş birimde belgeyi hangi ülkeye vereceğinizi söyleyerek işleminizi halledebilirsiniz. Aslında bu apostil nereden alınır sorusunun da cevabı.
Korece Türkçe çeviri okunuşuyla yazışıyla farklı bir alfabeye sahip olması nedeni ile zordur. Korece Türkçe harf çeviri programları bir noktada sizleri yarı yolda bırakacaktır. Programlar dijital çevirilerde işinize yarıyor olsa da yaşayan ve kendini geliştiren bir obje olan dilin ruhuna inemeyecektir. Türkçe Güney Korece çeviri veya ingilizce korece çeviri yaptırmak için bizimle iletişime geçmeniz yeterli.
Apostil Ne Demek, Apostilli Ne Demek?
Apostil, apostilli, apostille... Türkçe bir kelime olmadığı için kişiye gelen kullanım kolaylığına göre farklı varyasyonlarını görebilirsiniz.
Apostil Anlaşması Olan Ülkeler
Apostil tasdik şerhine taraf ülkeler olarakta karşımıza çıkabilecek Apostil anlaşması olan ülkeler listesine internet üzerinden ulaşabilirsiniz. Zaman zaman güncellenen liste son güncellemesini 12 Eylül 2018 tarihinde görmüştür. Şu an Apostilli belge 117 ülkede kabul görmektedir.
Andorra
Antigua ve Barbuda
Arjantin
Ermenistan
Avustralya
Avusturya
Azerbeycan
Bahamalar
Bahreyn
Barbados
Belarus
Belçika
Belize
Bolivya
Bosna Hersek
Botsvana
Brezilya
Brunei Sultanlığı
Bulgaristan
Burundi
Cabo Verde
Şili
Çin Halk Cumhuriyeti
Kolombiya
Cook Adaları
Kosta Rika
Hırvatistan
Kıbrıs
Çek Cumhuriyeti
Danimarka
Dominika
Dominik Cumhuriyeti
Ekvador
El Salvador
Estonya
Eswatini (eski Svaziland)
Fiji
Finlandiya
Fransa
Almanya
Yunanistan
Grenada
Guatemala
Guyana
Honduras
Macaristan
İzlanda
Hindistan
İrlanda
İsrail
İtalya
Japonya
Kazakistan
Kore Cumhuriyeti
Kosova
Kırgızistan
Letonya
Lesotho
Liberya
Lihtenştayn
Litvanya
Lüksemburg
Malawi
Malta
Marşal Adaları
Mauritius
Meksika
Monako
Moğolistan
Karadağ
Fas
Namibya
Hollanda
Yeni Zelanda
Nikaragua
Niue
Norveç
Umman
Paraguay
Peru
Filipinler
Polonya
Portekiz
Moldova Cumhuriyeti
Kuzey Makedonya Cumhuriyeti
Romanya
Rusya Federasyonu
Saint Kitts ve Nevis
Saint Lucia
Saint Vincent ve Grenadinler
Samoa
San Marino
Sao Tome ve Principe
Sırbistan
Seyşeller
Slovakya
Slovenya
Güney Afrika
ispanya
Surinam
İsveç
İsviçre
Tacikistan
Tonga
Trinidad ve Tobago
Tunus
Türkiye
Ukrayna
İngiltere Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda
Amerika Birleşik Devletleri
Uruguay
Özbekistan
Vanuatu
Venezuela